Sharon Hasselbaink, MSc

Psycholoog, hersenwetenschapper, consulent gewichtsbeheersing en POH-GGZ

Ik ben een academisch opgeleide psycholoog die gedragsexpertise biedt voor training, advies en onderzoek met menselijk gedrag als thema, met name op het gebied van gezondheidsgedrag en de hersenen.

Ik werk ook onafhankelijk om gezondheidsgedrag te bevorderen via positief leefstijladvies en diensten voor gewichtsbeheersing aan volwassenen.

Hiervoor heb ik me verder gespecialiseerd in gezondheidscoaching, en gecertificeerd in voeding- en beweeginterventies gericht op het bereiken van kwaliteit van leven.

Diensten zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Spaans.

Aangesloten bij:

Meer info: Linkedin | @Cal Alumni Network

Academische achtergrond

Ik ben opgeleid tot psycholoog in Nederland en de VS. En ik ben afgestudeerd met masterdiploma’s in klinische psychologie, gezondheids- en klinische neuropsychologie, evenals competentie in gezondheidscoaching, onderzoek doen en (neuro) psychologische assessment.

Met bijscholing waaronder de behandeling van middelenmisbruik en geavanceerde fysiologische psychologie, en post-mastertraining inclusief neuropsychologische toxicologie.

Psychologie

Elke academisch opgeleide psycholoog is een gedragsdeskundige. Psychologen zijn experts in de menselijke geest, emoties en gedrag, en psychologen weten hoe verschillende omstandigheden mensen beïnvloeden.

Psychologie richt zich op het bestuderen, begrijpen en beïnvloeden van menselijk gedrag om positieve verandering teweeg te brengen en problemen in de samenleving en vele andere gebieden van menselijke activiteit op te lossen.

Mijn competenties zijn onder meer: (neuro) psychologisch testen; onderzoek naar verschillende aspecten van menselijk gedrag; en culturele competentie door te hebben geleefd, gestudeerd en gewerkt in internationale omgevingen (Europa, VS).

Specialisaties

Ik heb me gespecialiseerd in de psychologie van gezondheidsgedrag, mentale gezondheid, de hersenen en gedrag.

> Gezondheidsgedrag: psychologische aspecten en gedragsprocessen in gezondheid en ziekte voor de kwaliteit van leven.

> Mentale gezondheid: inzichten gericht op het verminderen van psychisch leed en het verbeteren en bevorderen van psychologisch welzijn, en herkennen wat voor soort psychische problemen mensen hebben of kunnen hebben.

> Hersenen & gedrag: een beter begrip van mentale processen in het dagelijks functioneren en hersenbeschadiging, en strategieën om de gezondheid van de hersenen te behouden (beschermen).

Samenvattend heb ik een deskundig begrip van menselijk gedrag ontwikkeld. En ik bied inzichten aan individuen en organisaties om hun begrip van menselijk gedrag te vergroten.

Expertisegebieden zijn onder meer gedrag, de psychologie van gezondheid en ziekte, en hersengezondheid, en onderwerpen als gezond en ongezond eten, de betekenis van voedsel, gedragsverandering, de mentale processen die betrokken zijn bij gedragsverandering,  positieve levensstijlveranderingen, lichamelijk en mentaal welzijn , en andere psychologische onderwerpen.

Professionele Achtergrond

Binnen en buiten klinische settings, bied ik leefstijlcoaching. Het omvat het werken met mensen om te adviseren over (mentale) gezondheidskwesties en om gezondheidsgedrag te verbeteren.

In klinische settings bied ik advies (consulten) om mensen te helpen omgaan met ziekte en medische behandelingen, de onderliggende redenen van gedrag te achterhalen en te onderzoeken hoe ze gezonder gedrag kunnen aannemen. Ook beoordeel ik (neuro) psychologisch functioneren na hersenletsel of andere neurologische aandoeningen zoals beroertes, tumoren en degeneratieve ziekten. En ik help en ondersteun volwassenen met psychische symptomen en stoornissen bij het overwinnen van bijvoorbeeld milde depressies en stress.

Professionele Diensten

> Gedragsexpertise Diensten

Ik bied een psychologische kijk op menselijk gedrag voor training, onderzoek en advies.

Mij gedragsexpertise-diensten begonnen, toen meer niet-psychologische professionals mij vroegen om betrouwbare psychologische kennis en inzichten om hun begrip van menselijk gedrag te vergroten.

Ze deden een beroep op mijn gedragsexpertise om hen te helpen bij het onderzoeken van menselijk gedrag tijdens de planningsfase van het project of bij de voorbereiding op iets anders.

Bijvoorbeeld mijn gedragsexpertise in het creëren van een realistische beschrijving van een fictief personage tijdens de planningsfase van het schrijven van een script en het onderzoeken van menselijk gedrag.

Gedragsexpertise: Voor wie en Waarom

Individuen of organisaties kunnen bij mij terecht voor raadpleging bij verdieping van de mensenkennis en het begrip over menselijk gedrag.

Psychologen werken overal waar mensen of organisaties kennis nodig hebben over menselijk gedrag. Menselijk gedrag ligt aan de basis van veel van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, en psychologische kennis kan ons helpen oplossingen voor deze uitdagingen te vinden.

Wat het probleem ook is, de psycholoog zal een wetenschappelijke benadering gebruiken om de waarschijnlijke oorzaak vast te stellen en te bepalen wat waarschijnlijk zal helpen.

Mijn expertisegebieden omvatten menselijk gedrag, neurowetenschappen, geestelijke gezondheid en gezondheidsgedrag.

Lees meer over mijn diensten: Diensten

> Gezondheidscoaching

Gezondheidscoaching

Individuele klanten en organisaties kunnen bij mij terecht voor voedingsadvies en runningtherapie.

Programma’s voor gezondheidscoaching komen voort uit het werk met mensen om gezonder gedrag te ontwikkelen en het werken met mensen die hersenschade hebben opgelopen als een onomkeerbaar symptoom van vitaminetekort in het eindstadium.

En ze komen voort uit mijn interesse in waarom wat en hoe we eten om een goede gezondheid te behouden, zowel vanuit psychologisch als voedingsperspectief, vooral de mentale gezondheid en de gezonheid van de hersenen.

Voeding, beweging en de hersenen zijn de hoofdthema’s van de diensten.

Voedingsinterventie: Consulten gezonde voeding

Niet iedereen is zich bewust van de impact van onevenwichtig eten op hun fysieke en mentale welzijn of de gezondheid van hun hersenen. Ik bied persoonlijk voedingsadvies om mensen te helpen zoeken naar manieren om hun eetgewoonten te verbeteren.

Helaas maken de meeste mensen geen gezonde voedingskeuzes, en behalen ook niet de voedingsaanbevelingen. De eerste tekenen van een tekort komen vrij vaak voor en kunnen worden voorkomen, zoals vermoeidheid en concentratiestoornissen, maar symptomen in het eindstadium zijn onomkeerbaar, zoals hersenschade. Lijners, in het bijzonder, zullen gedurende langere perioden vitaminen en andere voedingsstoffen missen als ze hun dieet beperken.

Ik ben een gecertificeerde voedingscoach en geregistreerd bij zowel BGN-Gewichtsconsulenten als Puur Gezond. Deze organisaties adviseren mensen hoe ze hun eetgewoonten kunnen verbeteren en over manieren om een gezonder gewicht te bereiken.

BGN Gewichtsconsulenten geven alleen voedingsadviezen aan mensen zonder medische klachten en verkopen geen afslankproducten.

Het voedingsadvies sluit ook aan bij de Gezondheidsraadadviezen Gezonde Voeding en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Beweeginterventie: Running Therapie

Hardlopen is een van de gemakkelijkste manieren voor mensen met en zonder psychische aandoeningen om te ontspannen, te resetten en los te laten.

Running therapie is een persoonlijk hardloopprogramma voor het lichaam, de mentale gezondheid en welzijn.

Het is een complementaire aanpak die technieken gebruikt om de hardloopervaring te verbeteren en de mentale en fysieke voordelen van hardlopen te behalen.

Methoden voor gezondheidscoaching

Ik werk met leefstijlinterventies en trainingen die erkend worden door Loketgezondleven.nl.

Ik maak gebruik van de wetenschappelijk bewezen methoden die psychologen accepteren, zoals hardlooptherapie, een lichaam-geest-interventie.

Ik ben bevoegd om deze methoden te gebruiken. Ik ben bijvoorbeeld ook opgeleid door de ontwerpers van de SMARTsize Me-methode.

Lees meer over:

Mijn Werk: Werk

Mijn diensten: Diensten